Culinair Erfgoed Centrum

Wat eet je tijdens en na een begrafenis?

Vanuit Stichting Culinair Erfgoed Centrum wordt het project:
“Lekkere troost georganiseerd”.

Nederlands in onze multiculturele samenleving funeraire eetcultuur
Wat eet je tijdens en na een begrafenis?

Het doel van het project Lekkere Troost, is verbinding, samen werken aan een traditie en rouw rituelen die eindeloos zijn. Wat zijn raakvlakken in Nederlands en Europese funeraire-culinaire eetcultuur.

Er wordt gekeken naar mogelijke verbanden tussen rouw culturen in Nederland en internationale culturen waarbij inzicht wordt geven in elkaars rouw cultuur.
Elke samenleving kent een reeks gebruiken en gewoonten rondom het sterven.
Eten is een van deze gewoonten die in elke cultuur, in verschillende mate, hoort bij een begrafenis. Nederland heeft veel internationale multiculturele culturen, en het wordt het tijd om het rouwen en de daarbij horende culinaire tradities in beeld te brengen. Respect te tonen voor elkaars rouwcultuur.

Graag brengen wij culturen bij elkaar dit op verschillende plaatsen in Nederland.
Te belichten wat er zoal op tafel komt. Dit uit de Surinaamse, Turkse – Molukse – Hindoestaanse – Joodse – Nederlandse en de Nederlandse Antilliaanse Rouw. Bovendien rouwcultuur binnen zigeunerfamilies. Voor deze culturen moet nog veel onderzoek gedaan worden naar de eet tradities die bij het rouwen horen. Hoe gaan we in de toekomst om met onze mensen die begraven moeten worden: hoe houden wij rekening met culturen nieuwe technieken en rituelen.

Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen over rouwen.
De dood komt voor in ieder cultuur, in elk gezin in elke familie.
Gewild of niet gewild. De dood maakt ook geen onderscheid.

Wij als Stichting Culinair Erfgoed Centrum willen in 2021- 2022 dit in beeld brengen door een Congres expositie en lezingen over de “Lekkere Troost”.

Met respect voor elke cultuur.
Wat wordt er tijdens en na een rouw periode gegeten?
Welke overlopen hebben deze culturen met elkaar en welke rol speelt de koffietafel hierin.

Vanuit Stichting Culinair Erfgoed Centrum wordt daarom het project:
Lekkere troost georganiseerd. Het doel van het project is verbinding, samen werken aan een traditie en rouw rituelen die eindeloos zijn.
Er wordt gekeken naar mogelijke verbanden tussen rouw culturen in Nederland en internationale culturen waarbij inzicht wordt geven in elkaars rouw cultuur.

 

What do you want to do ?
New mailCopy

0 reacties

Plaats een reactie